Den store regning

COVID-19 er en alvorlig virus, som må bekæmpes, og alle må bidrage til at vi kommer igennem, men der er også alvorlige økonomiske konsekvenser, som vi må gøre opmærksom på og forberede det stor fællesskab på at tage del i at få løst.
Vi er som samfund i fuld gang med at skrive den helt store regning ud til os selv. Nationaløkonomerne er begyndt at se med bekymring på den voksende statsgæld – bl.a. som følge af de mange COVID-19-støtteordninger.
Den stadig voksende statsgæld har den negative effekt, at den på sigt kan presse renten op. Det er prisen for den øgede gældsætning, vi alle kommer til at betale.

Men det stopper ikke her – for det er kun den halve regning.
Det er ikke kun staten, som betaler prisen – mange virksomheder har for længst fået en ekstraregning som følge af nedlukningen. Særligt små virksomheder er ramt, og dem har vi mange af på Frederiksberg.
Den anden halvdel af regningen kommer af utilstrækkelige COVID-19-ordninger, som på ingen måde dækker alle omkostningerne for de virksomheder der må lukke helt ned. Konsekvenserne er øget gæld; herunder øget gæld til staten i form af moms.
Når en virksomhed lukker helt ned, stopper alle indtægter. Udgifterne bliver hurtig større end indtægterne, og så mangler der penge til f.eks. moms. Udsættelse af skyldig moms hjælper ikke, for – det bliver netop til gæld. Det samme er tilfældet for de varer, som er købt hjem og for de varer som er på vej hjem og ikke kan afsættes.
Afvikling af ekstra gæld – forudsætter, at der tjenes mere end hidtil – og det bliver netop vanskeligt på grund af den ekstra gæld til staten. På den måde kommer den oparbejdede gæld til at stå i vejen for en ekstraordinær indsats ved genåbning.

Ud over virksomhedernes og statens gæld bliver den anden halvdel af regningen den ødelagte infrastruktur af små lokale virksomheder. Vi kan endnu ikke helt få øje på den – men den kommer med stor sandsynlighed som følge af nedlukningen i forbindelse med COVID-19. Det bliver særligt slemt for byer, som har bykerner med detailhandel, som det er tilfældet på Frederiksberg.
De små virksomheder har hele tiden haft styr på sikkerheden omkring COVID-19 – derfor at der alt mulig grund til at åbne dem igen hurtigst muligt – sammen med en eftergivelse af deres gæld til staten.
Næste skridt bliver så, at vi skal i gang med lokale løsninger for at genskabe den lokale handel.

Christian  Jensen,
formand for Frederiksberg Erhverv


Telefon eller zoom-sparring for Frederiksberg Erhvervs medlemmer, lokalt og/eller via Copenhagen Business Hub.

Covid-19-krisen har kradset længe – det er ikke blevet lettere at være mindre selvstændig erhvervsdrivende. Ring: 2712 4263, hvis du har brug for sparring om din aktuelle situation.

Sparring, rådgivning og netværk er vigtig
Når vi som mennesker er pressede, kan vores evne til at tænke løsningsorienteret, være kreative og se muligheder blive udfordret. Hjernes kapacitet bliver optaget af bekymringer om fremtiden. Derfor råder vi dig til at søge sparring – f.eks. ved at kontakte os i Frederiksberg Erhverv. Det behøver ikke koste dig noget.
Økonomien er vital, men energien og det personlige lederskab kan også have brug for et boost. I Frederiksberg Erhverv har vi medlemmer, partnere og professionelle rådgivere, som gerne stiller op til dialog. Måske har du brug en godt råd fra en kollega? Det kan vi formidle.

Du kan også tage et kig på din økonomi ved hjælp af dette link: Krise-tools til dine vitale tal – Copenhagen Business Hub – Erhvervshus Hovedstaden (ehhs.dk). Her finder du en scenarieberegner, som kan hjælpe med at give et overblik over, hvordan dine 2021-tal vil komme til at se ud samt et værktøj til korttids likviditetsoverblik. Det er et nyttigt startkit, hvis du har brug for at stille skarpt og tage vigtige beslutninger.
Hvis du har brug for at fordøje dine tal/vende det, du synes, de viser eller noget helt andet – så ring til os, så vi kan hjælpe med at belyse din situation.
Det kan være spørgsmål som:

  • Hvordan opretholder jeg kontakten til mine kunder?
  • Hvor går jeg hen og får sparring på min økonomiske situation?
  • Hvad gør andre for at holde gejsten oppe?

På Frederiksberg Erhverv, tlf: 2712 42 63 sidder Inge Faarborg, virksomheds- og proceskonsulent, Frederiksberg Erhverv, klar til at tage den første samtale og eventuelt dirigere dig videre til den eller de sparringspersoner, du har brug for at tale med.